Klussen en verbouwen, zo pak je dat aan!

Ga jij het komend jaar klussen of verbouwen? Dan ben je in goed gezelschap. De klus- en verbouwtrend blijft het komend jaar ongetwijfeld ook populair. Daarom zet ik een paar belangrijke weetjes voor je op een rij. Over het geld dat ermee gemoeid is, maar ook over het nut van een goed draaiboek.

Om met dat laatste te beginnen: een goed draaiboek helpt je om een klus efficiënt te klaren. Loop eens door je huis en bedenk wat je per kamer wilt aanpakken. Schrijf dit meteen op, zodat je een to do-lijst hebt. Vervolgens kun je een boodschappenlijstje maken van de materialen die je nodig hebt en een begroting. Tip: reken liever te ruim dan te krap!

Het feitelijke klus- en verbouwwerk kun je het beste van boven naar beneden uitvoeren. Dat scheelt opruimen en schoonmaken. Ga je structureel verbouwen? Controleer dan eerst of je een vergunning van de gemeente nodig hebt. Kijk hiervoor eerst even op deze webpagina.

Spaargeld, hypotheek of lening?

Als je spaargeld hebt, kun je dat inzetten. De spaarrente is nagenoeg 0%. Als jouw verbouwing je huis meer waard maakt, rendeert het een stuk beter! Dat geldt zeker als je duurzame maatregelen treft, omdat je daarmee bespaart op toekomstige uitgaven voor energiekosten.

Als je een hypotheek hebt, kun je die misschien verhogen. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, waardoor de kans groot is dat je overwaarde hebt. Ook als je huis na de verbouwing meer waard is, kun je de hypotheek vaak verhogen.

Heb je geen spaargeld en kun of wil je de hypotheek niet verhogen? Overweeg dan om een lening af te sluiten. De rente die je moet betalen is weliswaar hoger, maar je mag ’m onder voorwaarden aftrekken.

Meer informatie

Heb je een vraag over de financiering van jouw geplande verbouwing? Neem dan even contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur zet ik de zaken graag voor je op een rij.